Drogdohányzás. A hosszú élet titkai


Drog-, alkohol és dohányzás prevenció

Médiamonitor Mit gondol a közvélemény? Az augusztus A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során — a KSH es népszámlálási adatai alapján — több szempontos súlyozással korrigáltuk.

drogdohányzás

Az első helyre rakja a legsúlyosabb problémát, a 6. Ezt a vélekedést alátámasztják a statisztikák is: hazánkban évente 28 ezer ember hal meg a dohányzás következményeként, az illegális drogok miatt bekövetkező halálesetek száma évente körül mozog, ezek túlnyomó többsége herointúladagolás. Ezen halálesetek jelentős része megelőzhető lenne, ha drogdohányzás droghasználók időben orvosi segítséghez jutnának, amit gyakran a kriminalizációval járó félelem akadályoz meg. Svájcban például, ahol a heroinhasználók orvosi felírásra juthatnak bevizsgált, tiszta heroinhoz, és azt orvosi felügyelet alatt juttatják be, a drogdohányzás halálesetek extrém ritkák — a heroint újonnan kipróbálók száma viszont évek óta gyorsan csökken.

A dohányzás miatt bekövetkező halálesetek száma kétszer akkora, mint az alkohol, kábítószer, baleset, erőszakos halál, öngyilkosság, AIDS miatt bekövetkező halálesetek száma együttesen.

drogdohányzás

Az alkoholfogyasztás következtében kialakult májzsugorban évente több mint 7 ezer ember hal meg Magyarországon. A legnépszerűbb illegális drog, az évente több százezer magyar által használt marihuána a tudomány drogdohányzás állása drogdohányzás még hosszú távú, rendszeres használat esetén sem eredményezi olyan betegségek kialakulását pl.

drogdohányzás

Riasztó ugyanakkor, hogy a társadalom mennyire kevéssé érzékeli drogdohányzás legális gyógyszerfüggőséggel járó problémákat: évente több száz ember hal meg gyógyszertúladagolásban, a legális nyugtatók, altatók orvosilag nem indokolt szedése miatt sokkal több ember válik függővé, mint az illegális drogoktól.

Vajon indokolt-e ennek fényében a legális és illegális droghasználók közötti különbség? Vajon indokolt-e egészségügyi problémának tekinteni az egyiket, míg büntetőjogi problémának a másikat?

Balta az agyba: drog, nikotin, alkohol

MEGJEGYZÉS: Bár szinte közhelynek számít, hogy a magyar közvélemény európai viszonylatban nagyon elutasító és büntetéspárti a droghasználattal kapcsolatban, a jelen közvéleménykutatás eredményei szerint drogdohányzás a kép pontosításra szorul.

Az elmúlt években valószínűleg sokat formálódtak a társadalmi attitűdök ebben a témában.

 • Mit gondol a közvélemény? – Drogriporter
 • A dohányzásról való leszokás valós
 • Teddy Maci Kórház Kedves Érdeklődő!
 • Drog-, alkohol és dohányzás prevenció – Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
 • A dohánynál és az alkoholnál nincs veszélyesebb drog a világon | hu
 • Alkohol, dohány, drog | National Geographic
 • A dohányzás van olyan kemény, mint a heroin - HáziPatika
 • Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.

A többségi vélemény tehát már egyáltalán nem kizárólag bűnügyi problémaként azonosítja ezt a jelenséget. Melyik állítás illik Drogdohányzás a leginkább? A közvéleménykutatás azonban azt bizonyítja, hogy a többség ezen döntését egyáltalán nem befolyásolja a Büntető Törvénykönyv.

A büntetőjogi tiltásnak nincs visszatartó ereje a droghasználók számára — különösen nem azon fiatalok számára, akik egyébként is hajlamosak a különféle deviáns magatartásokra, és akik a leginkább veszélyeztetettek a drogfüggőség szempontjából. Mások azt mondják, nincsenek könnyű drogdohányzás, minden kábítószer súlyosan veszélyezteti a fogyasztókat és a társadalmat.

A dohányzás van olyan kemény, mint a heroin

Melyik vélemény áll közelebb az Önéhez: meg kellene különböztetni a kemény és a könnyű drogdohányzás vagy minden kábítószer egyformán veszélyes? Ez a vélemény megalapozott is, meg nem is. Egyrészt tény, hogy drogdohányzás tudomány álláspontja szerint sem lehet a könnyű és a kemény drogok csoportját megkülönböztetni.

 • Plázs: Balta az agyba: drog, nikotin, alkohol | bemutatoauto.hu
 • Ha nem tudott leszokni a dohányzásról
 • A University College London UCL új elemzése szerint a dohánytermékek világszerte százezer halálesetből ért, az alkohol pedig ért felelős — írja a  Daily Mail.
 • Szám-Lap – A szenvedélybetegségek világa
 • Hallucinogének LSD és varázsgombák Dohányzás Az amerikai kontinensről származó évezredes szokás az elmúlt évben terjedt el a világon.

Minden drog veszélyes lehet, kockázatai nagyban függnek a használó egészségi állapotától, személyiségétől, illetve a környezeti tényezőktől is. Egy 14 éves, kialakulatlan személyiségű kamaszra más hatással van a marihuána, mint egy 30 éves, kialakult egzisztenciával rendelkező felnőttre.

Maga a politikai-jogi környezet is befolyásolja a drogok kockázatait: hiszen az alkohol is jóval veszélyesebb volt az amerikai alkoholtilalom idején, amikor a fogyasztó nem tudhatta, mit drogdohányzás iszik valójában.

drogdohányzás

Emellett tény, hogy például a függőségi potenciál, a hosszú távú egészségügyi károk alapján vannak jelentős különbségek az egyes szerek között: míg például az intravénás heroinhasználattal számos olyan veszély jár, ami a marihuána-szívással nem, például a túladagolás fokozott veszélye, a HIV és hepatitis fertőzés. Ilyen értelemben igenis van különbség az egyes drogok és droghasználati módok veszélyességének megkülönböztetéséről.

A TASZ álláspontja szerint azonban a drogdohányzás szintjén nem indokolt jogi különbséget tenni egyes drogok között: bármennyire is károsítja egy adott drog használata az illető egészségét, ez nem jogosítja drogdohányzás az államot arra, hogy a büntetőjog végső eszközével avatkozzon be pusztán azért, mert ezzel a szerrel módosította a tudatállapotát.

MEGJEGYZÉS: A fenti ábrából kiderül, hogy a közvélemény aránytalanul veszélyesebbnek tartja az illegális szereket drogdohányzás legális szereknél drogdohányzás mint korábban már írtuk, ez a kép nem felel meg a tudományos bizonyítékoknak.

Alkohol, dohány, drog

Az első helyre rakja azt, amit a legfontosabbnak érez, drogdohányzás 4. Sajnos a kezelés és rehabilitáció a közvélemény számára nem rendelkezik még az őt megillető súllyal, holott például egyes  amerikai kutatások szerint minden egyes kezelésre költött dollár hétszeresen megtérül a büntető-igazságszolgáltatás számára — hiszen drogdohányzás a legproblémásabb drogdohányzás az illegális drogpiacból.

A kutatást készítette:.